Waarom het strijkvrije overhemd van The Art of Camouflage niet bestaat.

Written by Daniel Boers

• 

Posted on February 13 2019

Waarom het strijkvrije overhemd van The Art of Camouflage niet bestaat. Over kwaliteit dragen, karakter tonen en de kunst van slim strijken

Wat zou dat ideaal zijn: een butler bij alle overhemden van The Art of Camouflage. Iemand die je overhemden perfect strijkt. Zodat ze 's ochtends al klaar hangen om aangetrokken te worden. Helaas wordt dat enigszins prijzig. Misschien ook wat ongemakkelijk; de hele dag iemand over de vloer enkel voor je overhemden. De oplossing lijkt de zogenaamde strijkvrije overhemden. Deze zijn al enige tijd verkrijgbaar in de kledingzaken. Het klinkt dan ook prachtig. Uit de wasmachine, drogen en klaar om te dragen, makkelijk toch? The Art of Camouflage kiest er echter bewust voor geen collectie strijkvrije overhemden uit te brengen. Dit is niet zonder gegronde redenen. Want makkelijk is vaak niet beter en zeker niet sneller.

Wonderstofje formaldehyde

Ken je het stofje formaldehyde? Misschien ben je chemicus, maar anders zal het waarschijnlijk niet zo 1,2,3 een bel doen rinkelen. Het bestaat uit waterstof-, koolstof- en zuurstofatomen. In de textielindustrie wordt het in onder andere gordijnen en bij overhemden gebruikt. Het is het stofje dat een laag op de overhemdstof creëert wat ervoor zorgt dat de stof niet gaat kreuken. Het houdt de vezels in de stof op zijn plaats tijdens het wassen. Het fixeert de stof als het ware. Formaldehyde is een veelzijdig stofje. Het wordt in de biochemie en in ziekenhuizen als ontsmettingsmiddel gebruikt. En o ja, op een verpakking van sigaretten kom je formaldehyde ook tegen. Er wordt daar gewaarschuwd dat het de gezondheid schaadt. Dat is natuurlijk een duidelijke aanwijzing dat dit stofje niet zo onschuldig is.

Strijkvrij maar niet onkreukbaar

Niet alle uitwerkingen op lang termijn zijn al duidelijk en onderzoek is nog in volle gang. Maar het is al wel bekend dat formaldehyde carcinogeen, oftewel kankerverwekkend, is voor mensen. Aanraking, inademing en contact met de slijmvliezen is op den duur schadelijk. De internationale standaard voor wat een product aan formaldehyde kan bevatten zonder schadelijk te zijn voor de mens, is gesteld op 75 deeltjes per een miljoen deeltjes (ppm). Nu komt het: In 2008 heeft de Amerikaanse overheid een groot onderzoek gedaan naar de hoeveelheden formaldehyde in producten. 180 producten werden getest. Gemiddelde gemeten hoeveelheid was tussen de 75.4 ppm en 206 ppm. En bingo: de hoogst gemeten hoeveelheid formaldehyde was in een non iron overhemd. Na dit onderzoek is door de kledingindustrie uiteraard beterschap beloofd. Maar het is de vraag of je je deze schadelijke stof überhaupt wel op de hals (en huid) wilt halen.

Huidirritaties en blaren

Voor mensen met een gevoelige huid is een strijkvrij overhemd sowieso zeker niet aan te raden. De formaldehyde kan allergische reacties veroorzaken. Dit kan variëren van een geïrriteerde huid tot een fikse uitslag. In extreme gevallen levert het zelfs reacties op die vergelijkbaar zijn met brandwonden, zoals bijvoorbeeld blaren. Dit komt gelukkig zelden voor, maar geeft wel aan hoe schadelijk een chemische behandeling kan zijn.

Kwaliteitsvermindering

Naast dat non iron overhemden duidelijk negatieve gevolgen voor de gezondheid hebben, zijn er ook bezwaren met betrekking tot de kwaliteit. De formaldehyde tast de vezels in de stof aan. Door de chemische behandeling worden de vezels brossig en dat zorgt dat het materiaal eerder slijt. Overhemden behandelt met chemicaliën gaan 25% korter mee dan een onbehandelde. Bovendien zijn de overhemdstoffen dunner met minder weefsels om de chemische stoffen hun werk te laten doen. De stof is daardoor sowieso van een mindere kwaliteit en minder stevig. De overhemden van The Art of Camouflage zijn van hoogwaardige stoffen gemaakt zoals Egyptisch katoen of two ply katoen. Dit laatste is een techniek waarbij met dubbele draad wordt geweven. Hierdoor is de stof steviger, stijlvaster en minder gevoelig voor kreuken. Bovendien is de stof makkelijker te strijken.

Draagcomfort

Ook over het draagcomfort van de non iron overhemden valt wat te zeggen. De stof is door de chemische behandeling minder ademend en wordt door kritische dragers als benauwend ervaren tijdens het dragen. Hierdoor ontstaat ook eerder last van een transpiratielucht.

Maar tijdelijk strijkvrij

Zoals alles, is de werking van chemische behandeling ook maar tijdelijk. Met elke wasbeurt wordt het opgebrachte anti-strijklaagje langzaam aangetast. Dus na een aantal wasbeurten is de strijkvrije kwaliteit vermindert of soms helemaal verdwenen.

The Art of Camouflage: niet strijkvrij, wel strijk fijn

The Art of Camouflage staat voor overhemden die onderscheidend zijn in kwaliteit om de ware persoonlijkheid van de drager te onderstrepen. Stoffen die kwaliteit en gezondheid aantasten horen hierin dus niet thuis. Vooral omdat het niet nodig is om je overhemden binnen no time kreukelvrij te krijgen.

Strijk "like a pro"

Het is inderdaad even een secuur klusje. Maar met de juiste tips en tools ben jij zelf de "Ironman" die de klus zonder probleem klaart. First thing first: net als bij een verbouwklus in huis, een succesvolle afloop staat of valt met goed gereedschap. Dat zijn in dit geval je strijkijzer en je strijkplank. Natuurlijk heeft ieder zijn persoonlijke voorkeur, maar een goed strijkijzer heeft een aantal basics. Belangrijk is een strijkijzer met een hoog vermogen die daarmee snel opwarmt. Verder is een keramische zool erg handig, want dan glij je moeiteloos over de stof heen. Een strijkplank is verder essentieel om handig en goed te strijken. Een strijkplank met een zachte toplaag die stabiel staat werkt prettig en voorkomt frustraties.

Een goed begin...

Handig strijken begint eigenlijk al met de manier waarop je de overhemden uit de wasmachine haalt. Als je je overhemden meteen netjes op een kleerhanger hangt, is het halve werk al gedaan. Sla voor je ze ophangt de overhemden een paar keer uit en doe alle knoopjes netjes dicht, zo voorkom je al heel wat vervelende plooien.

Neem je wasvoorschriften serieus

Heel belangrijk in het strijkproces is het wasvoorschrift. Hoe ver kan je gaan met de temperatuur? Want dat verschilt per stof. Linnen kun je heel heet strijken, katoen iets minder. Wol, zijde en synthetische mengels kunnen alleen lauw gestreken worden. Op het waslabel staat welke strijkwarmte geschikt is. 1 stip staat voor koud strijken, 2 voor warm en drie betekent dat je heet kunt strijken. Een kruis staat voor helemaal niet strijken. Je kan dan een vouw uit de stof halen door hem vochtig te maken en langs een handdoek glad te strijken. Let hierbij wel op lichte kleuren. Gelukkig zijn de meeste overhemden aardig bestand tegen warmte. Deze hebben in de wasvoorschriften 2 of 3 stippen. De overhemden van The Art of Camouflage zijn van katoen of linnen gemaakt van hoogwaardige kwaliteit. De stof is daarom met gemiddelde tot hoge temperatuur te strijken.

Met voorbedachte rade

Als je meerdere overhemden in een keer gaat strijken, is het handig een strijkvolgorde op basis van de wasvoorschriften aan te houden. Anders moet je soms elke keer wachten tot het strijkijzer is opgewarmd of afgekoeld.Ook bij de overhemden zelf is het handig een vaste volgorde aan te houden. Maak eerst alle knoopjes los. Kijk of het ook mogelijk is binnenste buiten te strijken. Dit gaat vaak sneller en je voorkomt verkleuringen. Het handigst is het om dan te beginnen met de kraag. Begin met de foute kant (de kant die je normaal niet ziet) en strijk van beneden naar boven. Herhaal dit aan de goede kant. Vouw tot slot de kraag goed en strijk nog even vluchtig over de goed gevouwen kraag. Daarna volgen de schouderpanden. Zorg dat je deze netjes hangt over de ronding van strijkplank of een apart mouwstrijkplankje.

De mouwen: strijk met beleid

Het volgende onderdeel wat de nodige precisie vereist, zijn de mouwen. Leg de mouw met de knoopjes naar beneden. De onderste zoom moet goed gelijk liggen op de strijkplank. Voorkom dat je een scherpe vouw instrijkt door eerst langs de zoom te strijken en dan de mouw iets te verleggen. De boord is soms handiger te strijken door een opgerolde handdoek in de mouw te leggen. Je zou ook eventueel een opgerolde handdoek in de gehele mouw kunnen gebruiken. Je moet dan wel opletten dat de mouw precies opgevuld is, anders gaat het alsnog kreuken. Een mouwstrijkplankje kan dan ook handig zijn, zeker als je dagelijks overhemden draagt en strijkt.

De afronding en cooling down

Zijn de mouwen en kraag goed gestreken, dan heb je eigenlijk het moeilijkste gehad. Strijk de rest netje en let vooral op dat je voorzichtig te werk gaat rond de knoopjes. Voorpanden en achterpanden altijd van binnen naar buiten strijken. Mocht je overhemden niet meteen dragen, dan kun je ze het beste ophangen met alle knoopjes netjes dicht. Sowieso is het handig om je overhemden even uit te hangen, ook als je ze meteen draagt. Dan heeft het even tijd af te koelen. Overhemden die nog niet afgekoeld zijn, kunnen snel weer kreuken als je ze meteen aantrekt.

Oefening in karakter

Het blijft natuurlijk een momentje van aandacht, dat overhemden strijken. Maar zoals met zoveel dingen, het is wat je er zelf van maakt. Wie herinnert zich niet de beroemde "wax on wax off" scene uit de klassieker "Karate Kid"? Hierin krijgt de karate leerling van de grote meester een oefening in concentratie en karaktertraining door middel van het waxen van een auto. Misschien was de grote meester lui en had hij gewoon iemand nodig die zijn auto wou wassen. Maar eindresultaat was een blinkende auto en getrainde karati met een 100% focus op zijn doel. Strijken is net zo'n karwei waarvan je ook een zen-moment kunt creëren. Netjes gestreken overhemden tonen karakter en karakter kun je kweken, zo blijkt. Daarom levert The Art of Camouflage overhemden voor mannen met karakter en oog voor kwaliteit.